Inleji i onleji su laboratorijski izrađeni ispuni tj. protetski nadomjesci, rađeni po otisku ili digitalnom skenu zuba. Inleji nadoknađuju do tri plohe zuba a onleji cijelu okluzalnu površinu. Razlika u kvaliteti ispuna izrađenih u ustima pacijenta i ovih izrađenih laboratorijski je neupitna. Dok se u ustima kompozit mora nanositi u slojevima da se smanji učinak kontrakcije kompozita, inlej se cementira u jednom komadu, već gotov rad, tako da nema te kontrakcije materijala koja može utjecati na jačinu veze zuba i ispuna.

Keramički inleji su još čvršći, otporniji i ispunjavaju vrhunske estetske kriterije. Osim čvrstoće inleja naspram klasičnog ispuna, te bolje estetike, najjači argument za inlej je postizanje idealnog aproksimalnog kontakta- to je kontakt između dva zuba koji sprečava upadanje hrane, štiti papilu i prenosi sile zagriza ravnomjerno na okolne zube.

Kod nas u ordinaciji koristimo vrhunsku tehnologiju izrade inleja a to je CAD/CAM tehnologija. Gotovi blokovi keramike se nakon kompjutorskog skeniranja glođu i oblikuju u ispune po Vašoj mjeri. Umjesto otiska koristimo se skeniranjem zuba intraoralnom kamerom. Time je i pacijentima s jakim podražajem olakšana terapija i omogućen pristup vrhunskoj tehnologiji.

Cementiranje inleja se obavezno vrši adhezivno tj. kompozitnim cementima koji su netopivi u slini i vrlo otporni.

Kontraindikacija za izradu inleja bi bila ako je ploha zuba koja je ostala pretanka i ne može podnijeti sile opterećenja tj. može puknuti. U tom slučaju se rađe preporuča zubna krunica. Isto tako, za izradu inleja se mora malo više pobrusiti zub jer se kod klasičnih ispuna preparacija može raditi kruškoliko dok ovdje ne može zbog mehaničkih razloga.

Ali za zube koji su jače razoreni ili već endodontski zbrinjavani, a pacijent želi izbjeći brušenje za zubnu krunicu, inlej je jako kvalitetno rješenje kojim se postiže velika čvrstoća i estetika ispuna, jako dobro spajanje sa zubnim tkivom i odličan aproksimalni kontakt.

Share This